top of page

Wonderen 28/03/2024Datgene waarmee we onze leegte vullen is geloof. Geloof is als een zaadje dat vrucht zal dragen in de wereld als het een boom wordt. Geloof heeft een kracht die een effect uitoefent op onze werkelijkheid zowel binnen als buiten. Door ons geloof zijn we actieve deelnemers in het scheppen van een werkelijkheid. Er bestaat niet zo iets als neutraliteit. Alles wat jij in je draagt heeft een effect. Of je het wil of niet: Jij bent een actieve deelnemer in de schepping.


Wie dit ten volle beseft krijgt een keuze aangeboden. Een vrije keuze. Welk geloof willen we voortaan cultiveren in onszelf? Welk oud geloof laten we los? Zodra je kiest en volhardt zal je zien dat er effecten ontstaan die verder gaan dan enkel logica. Deze effecten noem ik wonderen.


Wonderen gebeuren en zijn niet verklaarbaar. Ze overstijgen onze normale verwachtingen en laten dingen gebeuren die ons duidelijk maken dat er meer aan de hand is in deze “normale” werkelijkheid. Dat er krachten spelen die we niet verstaan en kunnen controleren.


De getuigenis van Shirley is daar een mooi voorbeeld van. Na jaren haar toevlucht te zoeken in een natuurbeeld op een poster in haar kamer loopt ze als jong volwassene geheel onverwacht dit beeld binnen op een plaats aan de andere kant van de wereld. Wie durft dit toeval noemen?


Dit fenomeen is van alle tijden en er zijn ontzettend veel getuigenissen van te vinden. Het werkt in 2 richtingen. De wonderen die zich manifesteren kunnen mooi en vervullend zijn maar ook donker en destructief. We zijn geneigd te spreken over het mooie wonder maar ook de donkere kant manifesteert zaken die ons begrip te boven gaan. Wees waakzaam welk zaad je laat ontkiemen in jezelf.


Wat wij cultiveren in onszelf zal vruchten dragen.


Mattheüs 12:33-37 HTBEnkele weken geleden schreef ik dat ik me wilde openstellen voor de boodschap van Christus, hem vertrouwen en geloven in zijn boodschap. (Zie De veerman en God is verlangen). Ik ben gestart met het lezen van de Bijbel en heb vele getuigenissen beluisterd van mensen die hun leven radicaal veranderd zagen nadat ze diezelfde stap ondernamen. In die korte tijd zijn voor mij al heel wat zaken veranderd en ik voel me bekrachtigd in mijn keuze.


Vandaag deel ik iets met jullie dat ik als een klein wonder ervaar en rechtstreeks in verband breng met mijn eerdere keuze om Christus toe te laten. Mijn vrouw is al lang heel gelovig en ook zij heeft hetzelfde ervaren.Eerder deze maand hadden wij een tweewekelijkse Erasmus student op bezoek uit Portugal. Zijn naam is Tiago. Tiago is 18 jaar en studeert grafische vormgeving. Hij zou 2 weken met onze zoon naar school gaan en deelnemen aan het leven in België.


Meteen na zijn aankomst zaten we samen aan tafel en zagen we dat hij een kruisje droeg rond zijn nek. Hij toonde het ons zonder twijfel en zei dat hij het al lang droeg maar pas recent echt was gaan geloven. Hij had het van zijn mama gedragen met de vraag het altijd te dragen als bescherming. Behalve dit feit was praktiserend geloof niet aanwezig in zijn familie.


Tiago is heel ondernemend. Hij vertelde ons dat hij 2 jaar geleden zijn eigen kleding merk had opgericht. Het merk heet “REVIVE”. Aangezien deze naam “herleven” betekent vroegen wij hem of dit ook christelijk geïnspireerd was. Het woord “revival” wordt immers veel gebruikt in christelijke kringen. Hij zei van niet gezien hij het merk opgericht had voor hij het geloof vond. Zijn bedoeling bij de naamkeuze was om mensen te inspireren om hun dromen nooit op te geven en altijd weer op te staan. Daar wil hij voor staan.


Toen ik hem vroeg of hij voor deze blog zijn getuigenis wou delen was hij enthousiast. Dit is zijn verhaal:


2 Jaar geleden ontmoette Tiago een potentiële zakenpartner die hem wou helpen bij het opzetten van zijn merk. Tiago had een zware periode in zijn leven en zat vol twijfels over zijn dromen. Ze hadden afgesproken in een grote stad en na enkel uren vergaderen zei deze man dat ze vervolgens naar de Kerk moesten gaan om de zegen te vragen van God gezien het anders geen zin zou hebben om ermee door te gaan. Tiago vond dit heel vreemd maar besloot mee te gaan. Hij liet wel weten zelf niet echt gelovig te zijn. In deze Kerk voelde hij voor het eerst een aanwezigheid die hem raakte. Hij heeft God toen om hulp gevraagd om nieuwe inspiratie te vinden. Enkele weken later kreeg hij de kans om met een vriendin mee te gaan naar het bedevaart oord “Fatima” waar hij niet ver vandaan woont. Op deze plaats kreeg hij hetzelfde gevoel als in de Kerk maar nu veel krachtiger. Zo krachtig dat hij sedert dien zonder schroom uitspreekt dat hij gelooft in God en Jezus. Hij voelt hun aanwezigheid.


In de laatste dagen van zijn bezoek bij ons ging hij met onze zoon Kortrijk bezoeken voor een fotoschoot van zijn merk. Hij besloot de Sint Maartens kerk binnen te gaan om te bidden. Hij vertelde nadien dat hij heel emotioneel geworden was toen hij het kruis zag en zich luidop had afgevraagd hoe het mogelijk was dat hij Jezus zoveel jaren niet had kunnen voelen. Onze zoon nam ondertussen de foto die nu perfect prijkt op deze pagina.Voor Tiago was deze reis een klein wonder want door bij ons te zijn begreep hij plots dat de merknaam “REVIVE” die hij gekozen had nog voor hij begon te geloven al sterk in verband stond met Jezus. God was hem al in een zekere richting aan het sturen. In zijn ontmoeting met ons vond hij bekrachtiging.


Voor ons was zijn bezoek ook een klein wonder want Tiago's relatie met Christus raakte plots helemaal doorweven met onze eigen ervaring in geloof op een manier die meer dan toevallig was. In zekere zin was Christus aanwezig in heel deze ontmoeting. Dit voelde voor ons als een leuk geschenk van God op ons pad van geloof.


Hoeveel wonderen staan ons nog te wachten? En aan welke wonderen willen wij bijdragen? Welk zaad wil jij ontkiemen en voeden in jezelf?


Wie het hoogste wonder wil beleven zal een krachtig geloof moeten cultiveren. Een geloof dat elk obstakel overwint tot de dood zelf. Een ware rots in de branding. Een herrijzen ongeacht wat ons overkomt. Een geloof in de goedheid van God, de mens en de schepping. Een geloof in het overwinnen van goed over kwaad.


De enige die dit alles belichaamt in woord en daad is Christus.


Daarom kies ik hem om de leegte te vullen.

Hij is hiermee de enige aan wie ik mijn geloof schenk en op wiens woord ik wil vertrouwen. Hij is het enige zaad dat ik wil voeden en laten groeien in mezelf.En ik hoop oprecht verder getuige te mogen zijn van alle wonderen die hieruit kunnen voortvloeien.


Wil je verder op de hoogte blijven? Schrijf je dan hier in.

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page